ENGLISH
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vitrin: Minis karórák - 2016.07.27.

Miniből karóra

Mindenféle érdekeltség nélkül, csupán az érdeklődés által hajtva, Máté megnézte és megírta, hogy milyen egy igazi Mini(s) karóra.

A Minisek nem teljesen komplettek, ezt mindannyian tudjuk magunkról és egymásról. Az még csak hagyján, hogy minden racionalitást nélkülözve, pusztán szerelemből tartunk fenn egy kicsi, kényelmetlen, öreg, csörgő-zörgő és gazdaságtalan autót, és vállaljuk, sőt, kifejezetten szeretjük azt a lemondást, amivel ez jár. De a Minisek többsége duplán is „defektes”, ha azt nézzük, hogy az autón és alkatrészein kívül is megvesz bármit, aminek egy kicsit is köze van a Minihez. A lakásban, a garázsban és mindenhol minis, unionjackes, doubledeckeres, bigbenes, piros telefonfülkés, londontaxis, towerhidas cuccok vesznek körül minket, melyeket boldogan szereztünk be nem ritkán azok valós értéke feletti áron is. (Aki ott volt tavaly Véneken, pontosan tudja, miről beszélek.) Elsősorban nekik, nekünk lehet érdekes a dán REC manufaktúra extravagáns terméke, a – mi másból, mint – Miniből készült karóra.


A Mark I

Hogy az elején kezdjük, 2013-ban két dán úriember, Christian Mygh és Jonathan Kamstrup fejéből pattant ki az ötlet egy üveg whisky mellett, hogy két szenvedélyüket, az órákat és az autókat egy óramárkában egyesítsék. Így született meg a REC márkanév 2013-ban, amely termékeik előállításának szellemiségét megfogalmazó mottójukat („Recover, Recycle, Reclaim”, vagyis „helyreállítás, újrahasznosítás, visszanyerés”) foglalja magában. Persze „autós témában” már ekkor is számos vetélytárs volt jelen az órapiacon, de ők valami mást, valami nagyon mást szerettek volna létrehozni, és új értelmet adni az unalomig elcsépelt „Egyedülálló dizájn, nagy múlt”-jellegű, többnyire üres szlogeneknek. Koncepciójuk szerint a klasszikus, sőt, ikonikus autóknak nem csak a szellemét, hanem a fizikai valóját is átültetik a termékeikbe, ami azt jelenti, hogy az órák számlapja ténylegesen autóbontókból, roncstelepekről származó fémhulladékból, kézzel készül, ennek megfelelően nincs két egyforma megjelenésű darab, mindegyik egyedi. És hogy milyen kiemelt helyet foglal el a Mini az ikonikus autók sorában, azt jól mutatja, hogy a REC elsőként a mi kedvencünkből készített órákat (másodikként a Mustangból, a harmadikra pedig szavazni lehet a hippi-Transporter, a Porsche 911 és a Dodge Charger közül).


A Cooper

A Mini-karórák három változatban készülnek: Minimalist, Cooper és Mark I. A Minimalist kollekciót a Mini spártai egyszerűsége ihlette, és az a szellemiség, amelynek jegyében 57 évvel ezelőtt piacra dobták: a brit munkásosztály számára megfizethető és gazdaságos családi kisautó koncepciója, amelyben semmilyen extra vagy felesleges felszerelés nem kapott helyet. (A legenda szerint az ajtózseb is úgy lett kialakítva, hogy Issigonis kedvenc ginjének üvege pont beleférjen.) Ebből a „semmi felesleges” elvből kiindulva az óra számlapján csak két mutató és az indexek kaptak helyet. A Cooper kollekciót természetesen a John Cooper-féle „nadrágtartó” csíkok uralják, hogy emlékeztessenek a 60-as években három (valójában négy) Monte Carlo Rally-t is nyerő kisautóra és annak atyjára. A család legkomolyabb tagjának, a Mark I-nek a megjelenését az Mk I-es és Mk II-es Minik jellegzetes, elliptikus műszercsoportja inspirálta, amely a – gyártó szerint – örömteli 60-as éveket idézve az óra számlapján is megjelenik, és a benne található két kis kronográf „műszer” külön is mutatja az órákat és a perceket. A 40, 42, ill. 44 mm átmérőjű óratokban megbízható japán Myota kvarc szerkezet dolgozik, és az órákhoz számtalan Minihez illő, sportosan elegáns bőr-, illetve szövet óraszíj rendelhető. A rozsdamentes, 50 m-ig vízálló acél tok hátlapján a „Recycled from an original Mini” felirat biztosít bennünket arról, hogy mit is vásároltunk. A még komolyabb exkluzivitást biztosítandó, az óra hátlapjába bele van gravírozva annak a konkrét Mininek az alvázszáma is, amelyből az óra készült (illetve az abból készült órák darabszáma is), sőt, a dobozban az eredetiséget igazoló certifikát mellett találunk egy kis füzetet is, amely a Mini története mellett az óra számlapjának alapanyagául szolgáló konkrét Mini leírását is tartalmazza a forgalmi engedély másolatával és a korábbi tulajdonosok anekdotáival együtt. A márkát Magyarországon egyelőre nem forgalmazzák, de az órák a REC honlapjáról ingyenes szállítással és 2 év garanciával 295, 345, ill. 395 $-ért megrendelhetők.


A Minimalist

A Minivel kapcsolatban gyakran halljuk másoktól (is), hogy „gyerekkorom kedvenc autója”, meg hogy „mindig is szerettem volna egy ilyet”, de ezek közül csak nagyon kevesen jutnak el odáig, hogy meg is valósítsák ezt az álmot. Azok számára, akik akár anyagi, akár racionális okokból már lemondtak a Miniről, most itt a lehetőség, hogy kárpótolják magukat gyerekkori álmuk elvesztéséért, és egy darabkáját mégis hazavihessék ennek a legendás autónak. Azok pedig, akik menthetetlenül megfertőződtek a Mini-szerelemmel, akkor is maguknál tarthatnak egy darabka Minit, amikor kedvencük épp a garázsban pihen, és számolhatják vele az órákat a következő randevúig.

Béres Máté

Képek forrása: https://www.recwatches.com/
Feltöltötte: apribil | Megnézték: 2417 vissza

Belépés


Név:


Jelszó:


Regisztráció

Szavazás

Milyen kütyün keresztül olvasod a honlapunkat?
szavazás állása és régi szavazások