A Mini Club Hungary

A Mini Club Hungary megalapítása örökös tiszteletbeli elnökünk, Király Ferenc ötlete volt, akit legelőször a 70’-es évek közepén érintett meg Issigonis autója. Ma már muzeális értékű fotógyűjteményét éveken át bővítgette, mígnem 1986-ban maga is valóságos Mini-tulajdonos lett. Még ugyanebben az évben, az első magyarországi Forma 1-es futamon találkozott össze a tiszaújvárosi (akkoriban még Leninváros) Kapusi Zoltánnal és feleségével. A társaság eleinte csak lassan bővült. Négyen voltak, – Németh Andrással és Varga Józseffel kiegészülve – amikor 1989. őszén egy leninvárosi találkozás alkalmával elhatározták, hogy klubot alapítanak. E szimbolikusnak mondható döntés nyomán került a ma is használatos klublogóba az első alapítást jelző 1989-es évszám. Elkészült az első klubmatrica is, de a szerveződés léket kapott, mert a négy alapító közül három időközben túladott a Minijén, így Király magára maradt.

Hosszú, kevés eredménnyel kecsegtető évek következtek, de Feri nem adta fel. Kiterjedt levelezést kezdett a világ minis regisztereivel, klubjaival Németországtól Finnországon át az Egyesült Államokig. Az itthoni minis közélet aztán egy egészen profán ötlet nyomán kapott lángra: Király „társkereső” hirdetést adott fel hazai autós szaklapokban, amelyre Borostyánkői Zsolt, Berek Zsolt, és Kerényi László jelentkezett. A jó külföldi kapcsolatoknak volt köszönhető, hogy a négyek bandája időben tudomást szerzett a szlovák Mini Club pöstyéni rendezvényéről, ahova 1995. júniusában közülük hárman eljutottak. Az első – rögtön külföldi – találkozás összekovácsolta az alapítókat, akik lelkes szervezésbe kezdtek.

1995. november 18-án 22 alapító taggal megtartották az első taggyűlést a budapesti Közlekedési Múzeumban. Hivatalosan is megalakult a Mini Club Hungary, amelyet Kerényi Márti segítségével hamarosan a cégbíróságon is bejegyeztek. Az alapítók a Mini-hagyomány ápolását, a Mini-mánia terjesztését, egymás segítését tűzték ki fő célul. 1996-ban megjelent a klub első újságja, „Mini” címmel (2000-től Miniológia a neve)Borostyánkői Zsolt és Berek Zsolt szerkesztésében. A „szerkesztőséghez” később Fülöp Zsuzsi is csatlakozott. Az első évadnyitó taggyűlésre Zsámbékon került sor 1996. március 10-én, 38 Mini részvételével. A klub taglétszáma ekkor 43 volt. 1996. június elején már 5 magyar Mini jutott el a pöstyéni szovák találkozóra, majd még ebben a hónapban részt vettek az első nyugati találkozón is, az ausztriai Obergrünbachban.

Már az első évben kialakult az azóta is hagyományos hazai Mini-találkozók rendje: az évadnyitó és évadzáró találkozón túl minden évben Nemzetközi Mini Weekendet szervezünk, számtalan kis találkozó mellett.