Minipédia

A

Adminisztráció – Hivatali ténykedés, ügykezelés, irodamunka; a papírmunkával foglalkozó személyzet.

D

Determinizmus – A jelenségek egyetemes oksági meghatározottságát állító filozófiai nézet. E felfogás szerint minden – természeti, társadalmi, pszichikus – jelenség korábbi történések által meghatározott. Képviselői tagadják a véletlen létezését.

Dominik – Férfi keresztnév, jelentése: az Istenhez tartozó, az Istennek szentelt.

Dominika – Női keresztnév, a Dominicus (magyarul Domonkos, Dominik) férfinév női párja.

Dominikai Köztársaság – Spanyol nyelvű ország a Karib-tengeren.

F

Flamini – Francia válogatott labdarúgó. Klubjai: Olympique Marseille, Arsenal, AC Milan.

Feminizmus – Politikai eszme és mozgalom, amely a nők egyenjogúságáért küzd.

M

Miniatűr – Apró, parányi, kisméretű kép, műtárgy.

Minimax – Gyerekeknek szóló, rajzfilmeket sugárzó TV csatorna.

Minimum – Legalább, legalacsonyabb, legcsekélyebb, legkevesebb.

Miniológia – A Mini Club Hungary hivatalos hírmondója! 🙂

Minionok – A minionok (ejtsd: minyon) a Gru (eredeti cím: Despicable Me) animációs film karakterei. Maga a minion angol nyelvű kifejezés, mely szó szerint szolgát, kegyencet jelent, azaz olyan lény, akinek feltétlenül szolgálnia kell a mesterét. Megalkotójuk Eric Guillon.

Ministráns – Katolikus miséken és egyéb szertartásokon a papnak segédkeznek. Általában gyermekek vagy fiatalok. Sok egyházközségben a ministráns ma is a pap kísérőjeként megy a beteghez az utolsó kenettel, ekkor ő viszi a lámpást és útközben csenget. Temetéseken sokszor ő viszi a keresztet a pap előtt. Az Úrnapi körmeneten felnőtt ministránsok viszik a baldachint a pap vagy a püspök felett. Ezt a szolgálatot az ősegyház keletkezésekor már igen fontosnak tartották, fiatal, becsületes és hitükben kipróbált embereket tartottak erre a tisztségre a legalkalmasabbnak.

Miniszoknya – Alig szoknya: igen rövid, a fart éppen takaró szoknyaféleség.

Miniszter – A kormány tagja, valamely minisztérium vezetője. Latin eredetű szó, eredeti jelentése „szolga”, „segéd”.

R

Reminiszcencia – Visszaemlékezés; egy múltbéli tapasztalat felidézése vagy felbukkanása a tudatban; a kognitív pszichológiában a gyakorlás hatására bekövetkező emlékezeti javulás (megszakított tanulás vagy gyakorlás után); a művészetben és az irodalomban múltbéli motívumok megjelenése, visszaidézése újabb művekben.

T

Tramini – Borszőlőfajta, amelyet Magyarországon elsősorban a pannonhalmi, mátraaljai, egri és móri borvidékeken termesztenek. Magyarországon általában a piros tramini és a fűszeres tramini ismert. Nevét valószínűleg a dél-tiroli (Olaszország) Tramin községről kapta.